Στην Κίνα τα βουνά είναι θεότητες και η κινεζική θρησκευτική παράδοση έχει αποδώσει στις κορυφές πολλαπλές δυνάμεις. Οι κινεζικές τοποθεσίες προσκυνήματος, ανεξαρτήτως θρησκευτικής συνείδησης είναι σχεδόν πάντα τοποθετημένες σε αλπικά τοπία.
Από τους πρώτους αιώνες οι αρχαίοι φιλόσοφοι της Κίνας είχαν ορίσει τα «Πέντε Ιερά Βουνά» (五嶽 - Wǔ Yuè - Γου Γιουέ), ένα σε καθεμία από τις βασικές κατευθύνσεις της κινεζικής κοσμολογίας: βόρεια, νότια, ανατολικά, δυτικά και στο ιερό κέντρο. Οι δυτικοί δεν σκέφτονται το κέντρο ως κατεύθυνση, αλλά η ιδέα αυτή αντικατοπτρίζει έναν παραδοσιακό τρόπο σκέψης στην κινεζική κουλτούρα. Το ίδιο το όνομα της Κίνας σημαίνει «Το Mεσαίο Bασίλειο». Σύμφωνα με την «Κοσμολογία των Πέντε Φάσεων» (五行 - Wǔ Xíng) τα πέντε βουνά ήταν: στα βόρεια το Βόρειο Χανγκ (恆山 - Héng Shān - Χανγκ Σαν) της επαρχίας Σανσί (山西 - Shān Xī), στα νότια το Νότιο Χανγκ (衡山 - Héng Shān - Χανγκ Σαν) της επαρχίας Χου Ναν (湖南 - Hú Nán), στα ανατολικά το όρος Τάι (泰山 - Tài Shān - Τάι Σαν), στα δυτικά το όρος Χουά (華山 - Huà Shān - Χουά Σαν) και στο κέντρο το όρος Σονγκ (嵩山 - Sōng Shān - Σονγκ Σαν).
Το όνομα Σουνγκ δεν αναφέρεται σε μια μόνο κορυφή, αλλά σε μια ολόκληρη σειρά βουνών, η οποία εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά σε όλη την επαρχία Τανφάν (登封 - Dēng Fēng). Οι ψηλότερες κορυφές του Σουνγκ είναι η Τάι Σι (太室 - Τài Shì) στα ανατολικά (1.492 μ.) και η Σάο Σι (少室 - Shào Shì) στα δυτικά (1.512 μ.). Η ψηλότερη κορυφή, η οποία ονομάζεται «Μεγάλο Σπίτι», θεωρείται η κατοικία του Γιού του Μέγα (大禹 - Dà Yǔ - Τα Γιού), του πρώτου αυτοκράτορα που ενοποίησε την Κίνα. Η μικρότερη κορυφή ονομάζεται «Μικρό Σπίτι» και λέγεται ότι ο Γιού είχε εκεί μια μικρότερη κατοικία για τη νεότερη αδελφή της συζύγου του.
Ύστερα από τις θυσίες που έλαβαν χωρα στο βουνό Σουνγκ κατά το έτος 110 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Γου (武 - Wǔ, 140 - 87 π.Χ.) της δυναστείας Χαν (漢 - Hàn) άρχισε μια παράδοση θυσιών στην ιερή γεωγραφία του αναδυόμενου ταοϊσμού, η οποία συνεχίστηκε κατά τους πρώτους αιώνες. Αργότερα, όταν οι βουδιστές ιεραπόστολοι έφθασαν στην Κίνα, πίστεψαν και αυτοί με τη σειρά τους στις δυνάμεις του όρους Σουνγκ.