Τέχνη 武

Τσιν Να (擒拿 - Qín Ná)

“Χρησιμοποιήστε τις αδυναμίες των ανθρωπίνων αρθρώσεων, των σημείων βελονισμού και των ζωτικών τμημάτων. Χρησιμοποιήστε την αρχή της μόχλευσης και τη θεωρία του μεσημβρινού, χρησιμοποιήστε αντίθετες κινήσεις των αρθρώσεων και συγκεντρώστε τη δύναμη για να επιτεθείτε στα αδύναμα σημεία του αντιπάλου, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν μια φυσιολογικά ακαταμάχητη απόκριση πόνου.”

Η τέχνη του Τσιν Να (擒拿 - Qín Ná) σημαίνει Κλειδώματα (擒 - Qín - Τσιν) και Αρπαγές (拿 - Ná - Να) και αποτελεί μια από τις βασικές τεχνικές των μαχητικών εφαρμογών - αυτοάμυνας προερχόμενη από τις κινεζικές πολεμικές τέχνες. Δημμιουργήθηκε στην ακμή των πολεμικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της δυναστείας των Μινγκ (明 - Míng, 1368 - 1644 μ.Χ.) η μέθοδος τεχνικής του Τσιν Να καλλιεργήθηκε πολύ. Ο διάσημος στρατηγός Τσι Τζιγκουάνγκ (戚继光 - Qī Jìguāng) έγραψε στο βιβλίο του περί πυγμαχίας με τίτλο «Τζι Σιάο Σιν Σου» (纪效新书 - Jǐ Χiào Xīn Shū), υπάρχει έπαινος για τον χειρισμό του «Βασιλιά των Νυχιών του Αετού» αποδεικνύοντας έτσι τη δύναμη που έχει συσσωρευτεί στα δάκτυλα μετά από πολύχρονη έξάσκηση.

Μία από τις πιο σημαντικές αρχές του Τσιν Να είναι να οδηγεί ο ασκούμενος το χέρι και να το χρησιμοποιεί όταν βλέπει το χέρι του αντιπάλου. Στη μάχη, κάθε βολή που κάνουμε είναι σκόπιμη, ψεύτικη ή πραγματική και ποικίλη, είτε είναι επίθεση, είτε άμυνα. Χρησιμοποιούμε το ευέλικτο και μεταβλητό πόδι, το σώμα και τις τεχνικές για τον έλεγχο της επίθεσης και της άμυνας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η καλύτερη απόσταση, η καλύτερη θέση και η καλύτερη στιγμή για να κερδίσει ο ασκούμενος την επίθεση του αντιπάλου είναι όταν τα χέρια του ασκούμενου μοιάζουν άλλοτε έτοιμα γισ επίθεση και άλλοτε για άμυνα. Έτσι ο αντίπαλος είναι σαν να βρίσκεται σε ομίχλη, να μην μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση και να μην μπορεί να προσδιορίσει τις πραγματικές προθέσεις του ασκούμενου.

Οι τεχνικές του Τσιν Να μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Εξάρθρωση των Οστών (拿骨 - Νá Gǔ - Να Γκου). Θεωρείται μία βασική τεχνική. Η τεχνική του Χτυπήματος (打 - Dǎ - Τα) ενσωματώνει πλήρως τα χαρακτηριστικά των κινεζικών πολεμικών τεχνών.
  • Διαχωρισμός των Τενόντων (分筋 - Fēn Jīn - Φαν Τζιν)
  • Πίεση Σημείων Βελονισμού (拿穴 - Νá Χué - Να Σουέ). Η ίδια η τεχνική βίαιης αρπαγής - κλειδώματος στοχεύει τις αντίθετες αρθρώσεις, την ασφυξία των σημείων βελονισμού, τον διαχωρισμό των τενόντων και την εξάρθρωση των οστών. Επομένως, όταν αντιμετωπίζεται τον αντίπαλο, πρέπει να είστε αδίστακτοι, διαφορετικά θα αιχμαλωτιστείτε. κολλώντας τα άκρα και το κεφάλι του εχθρού για να μην γλιστρήσει. ή τεντώνοντας τις αρθρώσεις του εχθρού στο μέγιστο για να τον κάνει να περιστρέφεται.

Η εφαρμογή της τεχνικής του διαχωρισμού των τενόντων και εξάρθρωσης των οστών απαιτεί γρήγορες και διαφορετικές κινήσεις και ισχυρή δύναμη επίθεσης. Ειδικά στη μάχη σώμα με σώμα, χρησιμοποιήστε πλήρως τεχνικές όπως η στροφή, η κοπή, το πιάσιμο, το σπάσιμο, ο θρυμματισμός, το στρίψιμο και το δίπλωμα. Με αυτό τον τρόπο η πρώτη κίνηση ενάντια στα χέρια και τα πόδια του αντιπάλου μπορεί να τραυματίσει τα οστά του, να διαχωρίσει τους τένοντες του και βασικά να κάνει τον αντίπαλο να χάσει τη μαχητική του δύναμη.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για έναν ασκούμενο πολεμικών τεχνών με σκοπό την ενδυνάμωση του σώματος και ειδικότερα των δακτύλων για να εντοπίσουν τα σημεία πίεσης την ώρα της μάχης. Αναφορικά είναι η χρήση πύλινων σταμνών με άμμο ή χωρίς κρατώντας με τις άκρες των δακτύλων, η χρήση σακιών με ρύζι όπου ο ασκούμενος σε στάση «αναβάτη / αλόγου» (马步 - mǎ bù - μα μπου) πετάει το σακί από τα δάκτυλα του ενός χεριού στο άλλο, η χρήση κορμών, κ.ά.

Το Τσιν Να είναι μια τεχνική απάντησης στον αντίπαλο. Συχνά συνδυάζεται με άλλες μεθόδους πολεμικών τεχνών με σκοπό να αντιστρέψουν τις κινήσεις του αντιπάλου και στο τέλος να μην μπορεί να αντισταθεί. 

Υπάρχουν πολλές τεχνικές Τσιν Να. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των κοινών δραστηριοτήτων και τεχνικών, χρησιμοποιούνται συνήθως οι ακόλουθες 18 βασικές τεχνικές Σαολίν Τσιν Να:

  1. Οι μέθοδοι κλειδώματος χωρίζονται σε πέντε μεθόδους: αριστερό κλείδωμα, δεξί κλείδωμα, επάνω και κάτω κλείδωμα και πλήρες κλείδωμα. Το αριστερό κλείδωμα είναι να χτυπήσετε τον αντίπαλο με το δεξί χέρι και να κλειδώσετε τον αντίπαλο με το αριστερό χέρι για να αποτρέψετε την αντεπίθεση. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για την αλλαγή του δεξιού κλειδώματος προς τα δεξιά. Κάτω από το σημείο κλειδώματος πρέπει να κλωτσήσει ο ασκούμενος τα ζωτικά σημεία του αντιπάλου με το πόδι και να κλειδώσει τον αντίπαλο με το χέρι για να αποτρέψει την αντεπίθεση. Κλείδωμα σημαίνει να χτυπάς τον αντίπαλο με τα δύο χέρια και να τον κλειδώνεις με κλωτσιές για να αντεπιτεθείς. Το πλήρες κλείδωμα χρησιμοποιείται για να πάρει ο ασκούμενος στιγμιαία ανάσα μετά την εξάντληση της συνεχούς επίθεσης του αντιπάλου. Τα δύο πόδια είναι σε στάση αλόγου. Κρατήστε τα μάτια σας σε όλο το σώμα του αντιπάλου και κλειδώστε την επίθεση του εχθρού.
  2. Η μέθοδος πόρπης είναι η μέθοδος λακτισμάτων από την κορυφή προς τα κάτω. Χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση του αντιπάλου, την ώθηση πάνω - κάτω ή το σπάσιμο του ποδιού με το πόδι.
  3. Η μέθοδος κοπής είναι η κάθετη κοπή. Ονομάζεται κάθετη κοπή, μερικές φορές ονομάζεται επίσης οριζόντια κοπή και μερικές φορές ονομάζεται και εγκάρσια κοπή. Χρησιμοποιείται κυρίως για το κόψιμο του καρπού, του αγκώνα και του ώμου του αντιπάλου. Όπως η πλάγια κοιλιά, ο πλαϊνός λαιμός, οι εξωτερικοί ώμοι κ.λπ.
  4. Η μέθοδος πίεσης ονομάζεται επίσης μέθοδος κάλυψης. Χρησιμοποιήστε την παλάμη, τη γροθιά, το αντιβράχιο ή τον κορμό για να καλύψετε τον αντίπαλο με στόχο να τον αποτρέψετε από το να χάσει την αντίστασή του, όπως το πάτημα της παλάμης πιέζοντας τον καρπό, τη γροθιά πιέζοντας τη γροθιά, τη γροθιά πιέζοντας τον αντιβράχιο και τον κορμό πιέζοντας τον κορμό κ.λπ.
  5. Η μέθοδος συστροφής είναι η μέθοδος απόσυρσης προς τα έξω, που ονομάζεται επίσης μέθοδος εκφόρτωσης βραχίονα. Εάν ο αντίπαλος κάνει ένα χτύπημα για να να πιάσει τον λαιμό τότε με το ένα χέρι να κρατήστε τον αγκώνα και με το άλλο πιάστε τον καρπό και στρίψτε τον προς τα έξω για να αφαιρέσετε το χέρι του αντιπάλου.
  6. Η μέθοδος περιτύλιξης, δηλαδή η μέθοδος εσωτερικού αποκλεισμού που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την αντιμετώπιση του αντιπάλου από έξω προς τα μέσα. Μπορείτε να πιάσετε τον αντίπαλο και να χρησιμοποιήσετε τη δύναμή του για να τυλίξετε το κεφάλι, το πρόσωπο ή την πλάγια κοιλιά του αντιπάλου από μέσα.
  7. Η μέθοδος περιέλιξης ονομάζεται επίσης μέθοδος απαγωγής. Υπάρχουν δύο χρήσεις. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε το παλμό για να πάρετε τα ζωτικά σημεία του αντιπάλου και να χτυπήσετε τα ζωτικά σημεία του αντιπάλου από το πλάι. Το δεύτερο είναι να το αποφύγετε προσωρινά κάνοντας μια παράκαμψη.
  8. Η μέθοδος του σημείου είναι η μέθοδος κατάδειξης των ζωτικών τμημάτων. Όταν είστε εξαντλημένοι και απειλείται η ζωή σας, βρείτε τα ζωτικά μέρη του αντιπάλου και χτυπήστε με ακρίβεια για να ακρωτηριάσετε τον αντίπαλο.
  9. Μέθοδος αρπαγής των ζωτικών αρθρώσεων. Αν ο αντίπαλος χτυπήσει, αρπάξτε τον καρπό του και γυρίστε τον αγκώνα του μέχρι να μην μπορεί να αντισταθεί.
  10. Η μέθοδος μπλοκαρίσματος. Χρησιμοποιείται για το τρύπημα του αγκώνα, τον στραγγαλισμό του λαιμού, το πάτημα του κεφαλιού, το πάτημα της μέσης ή τον στραγγαλισμό της μέσης.
  11. Η μέθοδος πατήματος είναι να χρησιμοποιείς το πόδι για να πατήσεις το πόδι του αντιπάλου και να πιέσεις προς τα κάτω για να προκαλέσει τον αντίπαλο να χάσει την ικανότητά του να αντιστέκεται. Όπως το να πατήσετε στα χέρια, το στήθος, την πλάτη και το λαιμό.
  12. Η μέθοδος εκπυρσοκρότησης είναι μία από τις μεθόδους λακτισμάτων, η οποία είναι μία από τις κοινώς χρησιμοποιούμενες μεθόδους μάχης. Όταν δύο άτομα τσακώνονται, επιτεθείτε στο πάνω μέρος του σώματος με ψεύτικη στάση και στην πραγματικότητα επιτεθείτε με το κάτω πόδι τοποθετημένο στη φτέρνα του ποδιού του αντιπάλου, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί. Στη συνέχεια πιάστε το πάνω μέρος του σώματος του αντιπάλου και σπρώξτε το ή πιέστε ή πέταξε το προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  13. Η μέθοδος γονατίσματος είναι επίσης μία από τις μεθόδους λακτισμάτων. Πρώτα εισάγετε το πόδι στον αντίπαλο και στη συνέχεια συγκρατήστε το, μετά χρησιμοποιήστε το γόνατο για να πιάσετε το γόνατο του αντιπάλου.
  14. Η μέθοδος τσιμπήματος: Τσιμπήστε και αναχαιτίστε τα ζωτικά μέρη του αντιπάλου, όπως το πνίξιμο του λαιμού και το τσίμπημα των ματιών, έτσι ώστε ο αντίπαλος να χάσει την αναπνοή του και να χάσει την αποτελεσματικότητά του στη μάχη.
  15. Η μέθοδος λακτίσματος είναι μια σημαντική μέθοδος των πολεμικών τεχνών Σαολίν.
  16. Η μέθοδος στήριξης είναι η μέθοδος της διάρρηξης και της αντεπίθεσης προς τα πίσω. Όταν παγιδευτείτε από την επακόλουθη επίθεση του αντιπάλου, χρησιμοποιήστε τους αγκώνες ή τους γοφούς για να γέρνετε πίσω και να χτυπήσετε τον αντίπαλο ξαφνικά.
  17. Η μέθοδος ρίψης χωρίζεται επίσης σε δύο μεθόδους: αιώρηση και ρίψη. Για παράδειγμα, αυτός που ρίχνει τσακώνεται με κάποιον. Αφού πιάσετε τον καρπό του αντιπάλου, βρείτε μία καλή ευκαιρία και το ευνοϊκό έδαφος για να ταλαντευτείτε γρήγορα προς τα έξω, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την πτώση του αντιπάλου ή την εξάρθρωση του βραχίονα.
  18. Μέθοδος πρόσκρουσης: Χρησιμοποιήστε όλη τη δύναμη του σώματός σας για να χτυπήσετε τα ζωτικά μέρη του αντιπάλου, εμποδίζοντας τον αντίπαλο να χάσει την αντίστασή του.

Η εφαρμογή των τεχνικών Τσιν Να μπορεί να είναι μονής εξάσκησης ή και σε ζευγάρια. Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας οι τεχνικές Τσιν Να συμπεριλήφθηκαν σε παραστάσεις και αγώνες πολεμικών τεχνών.

 

Υπάρχουν τέσσερα κλειδιά για την επιτυχία σε μια πραγματική μάχη. Με σειρά σπουδαιότητας είναι: Αυτοπεποίθηση (担 - Dān - Νταν) Λίγος Χρόνος (段 - Duàn - Ντουάν) Ικανότητα (技 - Jì - Τζι) Kίνηση (闪 - Shǎn - Σαν) Το Νταν, η αυτοπεποίθηση, είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό κλειδί. Αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, μη δώσετε τη μάχη, γιατί σίγουρα θα χάσετε από κάποιον αντίπαλο ο οποίος έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ακόμα και αν δε διαθέτει Τζι. Το αμέσως επόμενο πιο σημαντικό είναι το Ντουάν, η δράση σε λίγο χρόνο με ταχύτητα. Από την ταχύτητα προκύπτει η ισχύς. Μην περιμένετε να το σκεφτείτε, ενεργείστε γρήγορα και με απόλυτη αυτοπεποίθηση. Το Τζι, οι ικανότητες, έρχεται τρίτο σε σπουδαιότητα. Αν δεν έχετε Νταν και Ντουάν, αυτοπεποίθηση και ταχύτητα, το όμορφο σώμα σας, η αρμονία και οι γνώσεις σας δε σημαίνουν τίποτα

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Μαχητικές Εφαρμογές