Τέχνη 武

Λόγχη με Διπλή Ημισέληνο (方天戟 - Fāng Tiān Jǐ)

Η Λόγχη με Διπλή Ημισέληνο (方天戟 - Fāng Tiān Jǐ - Φαν Τιέν Τζι) εμφανίστηκε κατά τη δυναστεία των Τανγκ (唐 - Táng) και θεωρήθηκε η εξέλιξη του όπλου Σπάθα με Μονή Ημισέληνο (戟刀 - Jǐ Dāo - Τζι Τάο). Υιοθετήθηκε σταδιακά από τη βασιλική φρουρά ως πομπώδες εργαλείο και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσοψη για φόρο τιμής στον βασιλιά. Το όπλο αυτό έχει συνολικό μήκος 2.40 μέτρα. Είναι διακοσμημένο με ζωγραφιές και χαρακτικά. Θεωρείται ένα βαρύ όπλο και είναι πολύπλοκο στη χρήση του. Έχει πολλαπλές λειτουργίες, που απαιτούν μεγάλη δύναμη και δεξιότητες, και ενσωματώνει τις λειτουργίες ελαφρών και βαρέων όπλων. Γενικά, το άτομο που χρησιμοποιεί τη Λόγχη με Διπλή Ημισέληνο πρέπει να είναι δυνατό και επιδέξιο στην τεχνική για να καταφέρει να το χρησιμοποιήσει σωστά.

Το συγκεκριμένο όπλο εξασκήθηκε από τον μοναχό Τζι Τσουί (智聚 - Zhì Jù) κατά τη δυναστεία των Γιουάν (元 - Yuán), τον Τσούε Σουίν (覺訓 - Jué Xùn) κατά τη δυναστεία των Μινγκ (明 - Míng) και τον Τζαν Λιν (真靈 - Zhēn Líng) κατά τη δυναστεία των Τσινγκ (清 - Qīng). Ιστορικά, η Λόγχη με Διπλή Ημισέληνο ήταν συνήθως ένα τελετουργικό αντικείμενο και σπάνια χρησιμοποιήθηκε σε πραγματικές μάχες, αλλά δεν ήταν ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πραγματική μάχη, αλλά είχε εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις από τον χρήστη. 

Σύμφωνα με το βιβλίο των όπλων Σαολίν με τίτλο «少林兵器總譜 - Shàolín Bīng Qì Zǒng Pǔ - Σαολίν Πινγκ Τσι Τσονγκ Που», το όπλο Δόρυ με Πέλεκυ (戟 - Jǐ - Τζι, λατ: Halberd) ή αλλιώς Αλαβάρδα1 εισήχθη στον ναό Σαολίν στη δυναστεία των Σονγκ (宋 - Sòng). Ταξινομήθηκε από τον μοναχό Φου Τσι (福居 - ) στο βιβλίο των όπλων Σαολίν, ο οποίος του έδωσε το όνομα «Τιέν Τσι» (天戟 - Tiān Jǐ). Η αρχική φόρμα αποτελούνταν από 16 κινήσεις και αργότερα ο μοναχός Τσι Σαν (智生 - Zhì Shēng) την επέκτεινε σε 22 κινήσεις. Η φόρμα μεταβιβάστηκε στη δυναστεία των Μινγκ (明 - Míng), όταν ο Τζινγκ Γου Σι (經悟錫 - Jīng Wù Xī) την ανέπτυξε στις 39 κινήσεις. Έπειτα μεταβιβάστηκε στη δυναστεία των Τσινγκ (清 - Qīng), όταν ο Τζαν Χουά (湛化 - Zhàn H) την αύξησε σε 42 κινήσεις και αργότερα ο δάσκαλος Χαν Λιν (恒林 - Héng Lín) σε 57. Σύγχρονοι δάσκαλοι όπως οι Γιόνγκ Χουέι (永輝 - Yǒng H), Σου Φα (素法 - Sù ) και Ντε Γκεν (释德根 - Shì Dé Gēn) έχουν κατακτήσει αυτή την πρακτική.

 

Η Αλαβάρδα (戟 - Jǐ - Τζι, λατ: Halberd) είναι ένα ιστορικό, για την ακρίβεια μεσαιωνικό, Δόρυ με Πέλεκυ

 

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Τα Όπλα των Σαολίν